Relacja z Grecji
Relacja z Grecji
5.10.2019
Paralia, to do niedawna wioska rybacka, dziś kurort z wieloma możliwościami zakwaterowania i spędzania wolnego czasu. Atutem tej typowo wypoczynkowej miejscowości jest długa, złocista plaża i błękit Morza Egejskiego. Urokliwy port rybacki, pełen kolorowych łódek i jachtów, mola usypane z kamieni - zapewniają niezapomniane widoki. W sezonie miejsce tłoczne i gwarne. My w spokoju mogliśmy podziwiać te atrakcje, zrobić zakupy w setkach sklepików, w których można znaleźć dosłownie wszystko.
{gallery}2019/grecja/21{/gallery}
4.10.2019
Uczestnicy stażu poznali dzisiaj sekrety produkcji sera feta i oliwy z oliwek... Jak przebiega proces produkcyjny, maszyny i urządzenia do produkcji najbardziej charakterystycznych greckich produktów zdradził dzisiaj Pan Adonis na przykładzie lokalnych firm produkujących te przysmaki.
Kuchnia grecka charakteryzuje się szerokim zastosowaniem oliwy z oliwek, a najbardziej rozpoznawalnym serem jest w Grecji właśnie ser feta . Musi być on wykonany z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego i koziego . Od zawsze spożywany jako przekąska między posiłkami, polany oliwą z dodatkiem aromatycznego oregano. A właśnie oliwa....
Oliwa z oliwek pachnąca o żółtozielonym zabarwieniu, otrzymywana jest w wyniku procesu tłoczenia miąższu owoców oliwki, której tu wszędzie pełno. Na jednym drzewie dojrzewa ok. 60 kg oliwek. Ma charakterystyczny zapach oraz specyficzny smak, dodawana do potraw kuchni śródziemnomorskiej jest ich nieodłącznym produktem. Podczas wyjazdu można było spróbować oryginalnych lokalnych produktów.
{gallery}2019/grecja/20{/gallery}
3.10.2019
Codziennie pyszne posiłki, napoje, desery, owoce i to wszystko w eleganckiej restauracji – wszyscy możemy z tego korzystać co przygotuje gastronomia. Uczniowie pod czujnym okiem szefa kuchni,
menagera hotelu i kierownika restauracji Pana Sakisa, wg przyjętych w hotelu San Pantaleimon standardów przygotowują potrawy ale i nakrycia stołów, dekoracje, zastawę i sztućce. Grecja rządzi się swoimi prawami, a my poznajemy te procedury obsługi gości.
{gallery}2019/grecja/19/small{/gallery}
2.10.2019
Wizyta studyjna z Polski uświetniła nam dzisiejszy poranek. Starosta Powiatu Świdnickiego Łukasz Reszka, Etatowy Członek Zarządu Radosław Brzózka, kierownik szkolenia praktycznego Agnieszka Dziedzic oraz doradca zawodowy Anna Kołodziejczyk w ramach kontroli naszego pobytu na stażu w Grecji, sprawdzili, czy przebiega on prawidłowo. Staropolskim zwyczajem wita się gości chlebem i solą, ale my jako, że jesteśmy w Grecji to powitaliśmy szanownych Państwa serdecznym greckim Kalimera i ... zorbą. Klaudia, Oliwia, Karlos, Dawid i Bartek zaprezentowali, jak powinien ten taniec wyglądać. Delegacja miała uważnie śledzić kroki, ponieważ Starostowie zostali zaproszeni do tańca. Była to przepustka do naszego królestwa. Nagrodą była najlepsza kawa jaka serwuje Hotel San Panteleimon. Wizytacja przebiegła pomyślnie, gościom bardzo podobało się miejsce naszych praktyk. W imieniu uczniów i opiekunów dziękujemy za odwiedziny.
{gallery}2019/grecja/18{/gallery}