Praktyki zawodowe ... w Niemczech
Praktyki zawodowe ... w Niemczech
Właśnie zakończyliśmy realizację projektu PO WER realizowanego na zasadach programu Erasmus+, w ramach którego 42 uczniów naszej szkoły miało możliwość spędzić cztery tygodnie w Niemczech odbywając praktyki zawodowe w saksońskim Lipsku. Łączne dofinansowanie projektu z Funduszy Europejskich wyniosło 424 038,62 PLN. W ramach projektu 13 hotelarzy, 27 techników żywienia oraz dwie osoby ze szkoły zawodowej o profilu kucharz szkoliło się pod okiem niemieckich pracodawców w restauracjach, stołówkach, hotelach oraz pensjonatach. Program praktyk powstał we współpracy pomiędzy kierownikiem szkolenia praktycznego naszej szkoły, panią Agnieszką Dziedzic, a koordynatorem projektu ze strony niemieckiej, panią Małgorzatą Woroną. Dzięki udziałowi w projekcie część uczniów miała możliwość zaliczenia obowiązkowych praktyk zawodowych. Potwierdzeniem udziału w stażu zagranicznym są certyfikaty wystawione przez naszego niemieckiego partnera, firmę Vitalis, certyfikaty od pracodawców, u których odbywał się staż oraz międzynarodowy dokument Europass Mobilność potwierdzony przez Krajowe Centrum Europass.
Nasz niemiecki partner, firma Vitalis, zapewnił nam zakwaterowanie w odrestaurowanym rycerskim dworku w miejscowości Schkeuditz, leżącej 15 km od Lipska, dokąd codziennie dojeżdżaliśmy na praktyki. Miesiąc w Niemczech to czas, kiedy uczniowie mogli szlifować swoje umiejętności zawodowe oraz zdobywać nowe doświadczenia. Każdego dnia wykonywali zadania typowe dla swojego zawodu, a także starali się jak najlepiej komunikować w języku obcym, nie tylko w pracy, ale również w różnych sytuacjach życia codziennego. Pobyt za granicą był też świetną szkołą charakteru –uczył odpowiedzialności, samodzielności i wytrwałości. Poza praktykami grupa uczestniczyła w bogatym programie kulturalnym oraz zaplanowanych wycieczkach. Zobaczyliśmy Lipsk- miasto Jana Sebastiana Bacha i Johanna Wolfganga Goethego. Nie mogliśmy pominąć leżącego niewiele ponad 100 km dalej Drezna, gdzie podziwialiśmy zespół pałacowy Zwinger, drezdeńską Operę oraz ścienne malowidło „Orszak książęcy”. Kolejny weekend uczniowie Norwida spędzili w Berlinie, gdzie zobaczyli m.in. siedzibę Kanclerz Niemiec, Reichstag, Bramę Brandenburską, czy pozostałości historycznego Muru Berlińskiego. Wycieczkę do stolicy Niemiec zakończyła wizyta w Muzeum Techniki. Wyjazd do Niemiec to nie tylko praca – uczniowie mieli sporo wolnego czasu, który spędzali na sportowych boiskach, placach zabaw i w klubie. Niemiecka przygoda to również wiele nowych znajomości, przyjaźni, ciekawych wspomnień i różnorakich doświadczeń. Mimo tęsknoty za domem, żal było opuszczać Schkeuditz. Wyjazd był dla wszystkich ciekawym przeżyciem i niejednemu dostarczył niezapomnianych wspomnień. Już teraz z niecierpliwością czekamy na informacje o kolejnym projekcie- tym razem przed nami Grecja!
Tradycją naszej szkoły jest spędzanie dnia dziecka na sportowo. Nie inaczej był w tym roku. Ostatnie dni maja upłynęły na przygotowaniu sportowo- kulinarnego wydarzenia na Orliku.
Uczniowie, którzy w wakacje 2017 r. spędzili pracowity miesiąc w Niemczech, odbywając staże u pracodawców w ramach projektu PO WER realizowanego na zasadach programu Erasmus+, również tym razem zaangażowali się w organizację uroczystości, na której gościli nie tylko uczniowie naszej szkoły, ale również gimnazjaliści i którą swoją obecnością uświetnił wicestarosta powiatu świdnickiego, pan Waldemar Białowąs.
Uczestnicy projektu przygotowali na szkolnym boisku stoisko „Smaki Niemiec”, na którym serwowano przygotowane wcześniej, w ramach warsztatów kulinarnych w pracowni gastronomicznej naszej szkoły, typowe niemieckie przekąski, zarówno słodkie, jak np. migdałowe półksiężyce czy ciasto orzechowe, jak i słone, jak bawarska obatza- przekąska znana z Oktoberfest. Możliwość degustacji to jednak nie wszystko: jak na dzień sportu przystało, trzeba było wprowadzić element rywalizacji. Uczestnicy stażu w Niemczech przygotowali również konkurs pt. „Smaki Niemiec”, w którym mogli wziąć udział zarówno uczniowie Norwida, jak i goście z gimnazjów. Konkurs składał się z dwóch części- teoretycznej i praktycznej. W części teoretycznej wylosowani spośród chętnych uczestnicy mieli za zadanie odpowiadać na pytania dotyczące kuchni niemieckiej, natomiast część praktyczna polegała na przygotowaniu własnej wersji typowo niemieckiej sałatki ziemniaczanej, po wcześniejszym wprowadzeniu w temat przez uczennice, które taką potrawę serwowały w Niemczech. Decydujące znaczenie miał zarówno smak, jak i sposób podania. Chętnych nie brakowało. Uczestnicy stażu w Lipsku wystąpili w roli ekspertów. W jury znalazł się pan Dyrektor, Krzysztof Gałan jako przewodniczący, pani Monika Bąk, ucząca przedmiotów zawodowych gastronomicznych, pani Agata Sędłak, nauczyciel biologii i chemii oraz uczennica kl. 2TH, Natalia Flis. Mimo presji czasu, dzięki silnemu dopingowi z każdej strony, udało się przygotować smaczne potrawy. Jak mówi przewodniczący jury, wybór był trudny, ale ostatecznie zwyciężyły uczennice klasy 2 TŻ- Weronika Woś i Julita Czerniak, chociaż uczennice z Ukrainy deptały im po piętach. W części teoretycznej zwyciężył uczeń kl. 2TL Kacper Koczura, drugie miejsce zajął Kuba Maliszewski również z 2TL, a trzecie- uczennica zza wschodniej granicy- Krystyna Osatchuk. Wszyscy uczestnicy otrzymali z rąk starosty pamiątkowe dyplomy, a zwycięzcy atrakcyjne nagrody. A ci, którzy nie wzięli udziału w rywalizacji, mogli przynajmniej spróbować potraw, które za naszą zachodnią granicą poznali uczestnicy projektu PO WER.
Agnieszka Romanek
Anna Kołodziejczyk
{gallery}2018/dzienniem/small{/gallery}
We wtorek w naszej szkole pracownia gastronomiczna była bardzo głośnym miejscem. Zebrali się tam uczniowie, którzy odbywali miesięczny staż u pracodawców w Lipsku w ramach projektu PO WER oraz ich koleżanki i koledzy ze szkoły, którzy nie mieli możliwości wyjechać do Niemiec. Uczestnicy stażu mieli za zadanie przekazać tajniki kuchni niemieckiej- tym razem skupili się na słodkościach i przekąskach znanych m. in. ze słynnego Oktoberfest. Kuchnia niemiecka, która najczęściej kojarzy się z ciężkimi i tłustymi potrawami, tym razem dała się poznać z innej strony. W pracowni gastronomicznej zagościli nie tylko uczniowie klas żywieniowych i hotelarskich, którzy na co dzień mają styczność z kuchnią, ale również logistycy- dla niektórych warsztaty w pracowni gastronomicznej Norwida były pierwszym zetknięciem z kuchnią w ogóle. Wszyscy dali radę, skrupulatnie przedzierali się przez tajniki niemieckich receptur, nieraz wykazując się przy tym niemałą kreatywnością i humorem. Efektem pracy były typowe niemieckie ciasteczka migdałowe oraz ciasto orzechowe, jak również Obatza- typowa przekąska bawarska serwowana w czasie Oktoberfest. Dziękujemy wszystkim uczniom, którzy odkrywali przed koleżankami i kolegami sekrety kuchni niemieckiej i z wielką cierpliwością prowadzili ich przez wszystkie etapy procesów technologicznych- w szczególności Ilonie Gągoł i Natalii Rudzkiej z kl. 2TLH oraz Weronice Woś i Kindze Pachucie z kl. 2TŻ oraz wszystkim tym, którzy mieli odwagę stawić czoła nowemu wyzwaniu- szczególnie logistykom z klasy 2 TLH J
Agnieszka Romanek
Anna Kołodziejczyk
{gallery}2018/warsztatyniem/small{/gallery}
Udział w projekcie PO WER realizowanym na zasadach Erasmus+, pozwolił nabyć naszym uczniom nie tylko umiejętności gastronomiczne, ale również językowe. W końcu cztery tygodnie praktyk w zakładach gastronomicznych i hotelach w Niemczech, to wielki sprawdzian dla każdego- porozumieć się w środowisku międzynarodowym i to nie tylko w sytuacjach życia codziennego, ale przede wszystkim w ramach wykonywania zawodu- to naprawdę coś. Początki nie były łatwe, ale najważniejsze, to się nie poddawać- pod koniec pobytu nie było osoby, która nie porozumiałaby się na miejscu praktyk albo po niemiecku, albo po angielsku.
Po powrocie uczniowie wspólnie z nauczycielami języków obcych, Agnieszką Romanek i Agnieszką Mazurek, opracowali słowniczek, zawierający wyrażenia i zwroty, które były przez nich najczęściej używane w ramach praktyk. Słowniczek trafił do szkolnej biblioteki, aby służyć innym uczniom w rozwijaniu ich umiejętności językowych.
W oparciu o zebrane zwroty przygotowany został konkurs języka niemieckiego w branży gastronomicznej. Zwyciężczynią została Izabela Wawszczak z kl. 3TŻ, która była na stażu w Lipsku, tuż za nią jednak znalazła się Paulina Sygara z tej samej klasy, która w czasie przygotowań korzystała z opracowanej wspólnie pomocy. Trzecie miejsce zajęła Małgosia Brodaczewska. Zwycięzcom gratulujemy i już teraz zapowiadamy kolejną edycję konkursu w przyszłym roku szkolnym.
Agnieszka Romanek
Anna Kołodziejczyk
{gallery}2018/konkniem{/gallery}