Bieżące informacje
Bieżące informacje
Wielkanoc tuż, tuż … czas szykować świąteczne menu
Wielkanoc jest najważniejszym świętem chrześcijańskim w roku. Stąd też ten radosny czas obchodzimy bardzo wyjątkowo. Jak przystało na szkołę gastronomiczną przedstawiamy Wam propozycje potraw na wielkanocny stół.
Obowiązkowo powinny pojawić się na nim jajka - symbol nowego życia. Znajdziemy tam też cukrowego baranka, sól, chleb, kiełbasę, chrzan, pieprz i babkę wielkanocną.
Oto nasze propozycje świątecznego menu, które są nie tylko smaczne, ale również pięknie dekorują stół. Życzymy smacznego, może znajdziecie jakieś inspiracje dla siebie.
Żurek wielkanocny, na domowym zakwasie, podany z jajkiem na twardo i białą kiełbasa oraz ziemniaczkami.
Do dużego garnka wkładamy obraną i pokrojoną 1 porcja włoszczyzny, 3 ziele angielskie, 2-3 liście laurowe, 4 ziarna pieprzu, obrane i rozgniecione 3 ząbki czosnku i 2-3grzybki suszone. Wszystko zalewamy sporą ilością wody (ok. 2l) i gotujemy na wolnym ogniu ok. 40 minut.400g kiełbasy kroimy na plasterki, 100g boczku na paski i podsmażamy. Dodajemy do wywaru i gotujemy kolejne kilkanaście minut. Wlewamy wymieszany ok. 1/2 l zakwasu na żurek. Doprawiamy żurek solą, pieprzem i majerankiem. 4 ziemniaki gotujemy. Gdy są już miękkie odcedzamy i ugniatamy na puree. 1 cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek, aż się zrumieni. Dodajemy ją do ugniecionych ziemniaków i mieszamy. Żurek podajemy z puree ziemniaczanym i 1/os.jajkami na twardo. Przepis na zakwas:
Wodę 500 ml wlej do dużego i czystego słoja, dodaj 6 łyżek mąkę żytnią typ. 2000 - oraz obrane 5 ząbki czosnku, 4 liście laurowe i 10 ziele angielskie. Całość zamieszaj i przykryj gazą. Nie zakręcaj słoika, ponieważ zakwas potrzebuje dostępu powietrza, by mógł pracować. Słoik odstaw w zacienione, ale w miarę ciepłe miejsce. Przynajmniej raz dziennie zamieszaj zakwas. Używaj zawsze czystej łyżki lub czystego drewnianego patyczka. Po 3-4 dniach zakwas już ładnie pachnie. Po 7-8 dniach jest gotowy do użycia.
Hotelarze radzą :)
Może pomoże :) przy świątecznych porządkach…
Wiosenne porządki tuż tuż …, przesyłamy więc kilka rad, by spędzić miło przy nich czas.
Ważne jest, aby ułożyć sobie w głowie pewien schemat, gdyż ważna jest tu kolejność:
- kiedy wchodzimy do pokoju, zaczynamy od wietrzenia, czyli otwieramy okno,
- aby zacząć sprzątać, należy pozbyć się zbędnych rzeczy np. śmieci, brudnej bielizny, naczyń,
- sprawdzamy, co jest nie tak, jak być powinno, odkładamy na swoje miejsce porozrzucane
rzeczy,
- potem zajmujemy się łóżkiem (np. zmieniamy pościel) i na
koniec nakrywamy je narzutą,
- ścieramy kurze,
- uzupełniamy to, co powinno być w pokoju , np. dekoracje ,
podlewamy kwiaty, itp,
- myjemy lub odkurzamy podłogę,
- zamykamy okno,
- I GOTOWE :)
Dodatkowe fantazyjnie złożone ręczniki na pewno sprawią radość domownikom…
Warto zadbać na święta o coś słodkiego, może tort…
U nas torty są absolutnie wyjątkowe, to słodkie dekoracje jakie tworzą nasi hotelarze z cukierków - takie rzeczy tylko w Norwidzie. Może to być też wyjątkowy prezent świąteczny.
Po wiosennych porządkach trzeba zadbać o odprężenie…
Warto zagłębić się w relaksacyjnej muzyce, czy wykonać masaż dłoni.
Życzymy miłej zabawy przy wiosennych porządkach. Poniżej kilka słodkich inspiracji.
/2020/Hotel_radza
{gallery}2020/Hotel_radza{/gallery}
„Tuńczyk w twarogowej pościeli”
Uczniowie Zespołu Szkół nr 1 im. C. K. Norwida w Świdniku mają mnóstwo ciekawych gastronomicznych pomysłów. Wiele osób miało okazję degustować już, jak Norwid gotuje. Nasze potrawy, są smaczne, kolorowe i czasem dietetyczne :) Największą furorę robi PIZZA, ale gotujemy też obłędną zupę kurkową, czy pieczemy wyjątkową szarlotkę. Dzisiaj jednak zachęcamy do wiosennych przekąsek. Oto wyborna sałatka, która z pewnością znajdzie amatorów w każdym domu -nazywamy ją: „Tuńczyk w twarogowej pościeli”. Zabaw się z naszym przepisem, może ta sałatka pojawi się na świątecznym stole.
Poszczególne składniki sałatki układamy warstwowo wg następującej kolejności od dołu:
9.Żółtka jaj ugotowane na twardo -starte na tarce o dużych oczkach- 4 szt
8. Majonez - 1- 2 łyżki
7. Ser biały – 25 dkg
6. Tuńczyk – 2 puszki (odsączony olej)
5. Sól, pieprz
4. Cebula pokrojona drobna kostkę
3. Majonez - 1- 2 łyżki
2. Żółty ser starty na tarce o dużych oczkach- 15 dkg
1. Białka jaj ugotowane na twardo - starte na tarce o dużych oczkach – 4 szt.
Smacznego!
Zobacz inne pomysły na szybkie przekąski, na które nie potrzebujesz przepisu.
{gallery}2020/Gotuje{/gallery}
W związku ze szczególną sytuacją i ogłoszeniem stanu zagrożenia epidemicznego w Polsce
świadectwa i wyniki egzaminów z kwalifikacji w zawodzie (dokumenty w formie papierowej)
z sesji styczeń/luty 2020 będą wydawane w sekretariacie
Zespołu Szkół Nr 1 im. C.K. Norwida w Świdniku
po 10 kwietnia 2020 r.