Bieżące informacje
- Kategoria: Bieżące informacje
W załączniku znajduje się harmonogram konultacji dla uczniów od 1 czerwca 2020.
- Kategoria: Bieżące informacje
Cześć wszystkim! Nazywam się Anhelina Tokareva, mam 16 lat i pochodzę z Ukrainy. Od dwóch lat uczę się w Polsce, a dokładniej w Zespołe Szkół nr. 1 im. C.K. Norwida w Świdniku na kierunku technik obsługi turystycznej. Jak się tu dostałam? Co ja tutaj robię? Dlaczego Norwid? Jakie są moje plany na przyszłość? Wszystko po kolei.
Do ukończenia szkoły na Ukrainie, odwiedziłam wiele krajów, ale z jakiegoś powodu w Polsce zawsze wydawało mi się, że jestem w domu, było spokojnie i wygodnie. Polska była jednym z pierwszych krajów, które odwiedziłam. Po pierwszej wizycie tutaj, moja rodzina i ja regularnie przyjeżdżaliśmy, ponad dwadzieścia razy byłam w Polsce jako turysta i nigdy nie byłam zmęczona spojrzeć na architekturę i piękno tego kraju. Więc kiedy przyszedł czas, aby w końcu pomyśleć o tym, co robić po ukończeniu klasy 9, postanowiłam spróbować.
- Kategoria: Bieżące informacje
NORWID- świadomy wybór
Kiedy kończymy gimnazjum stajemy przed trudnym wyborem, musimy zdecydować co dalej, w jakim kierunku chcemy podążać i jaka szkoła będzie dla nas najlepsza. Jaki profil pozwoli najlepiej rozwijać nasze zainteresowania i będzie wskazówką do dalszej drogi.
Od zawsze moją pasją było gotowanie, lubiłam spędzać czas w kuchni, odtwarzać przepisy, modyfikować, tworzyć swoje własne. Eksperymentować ze smakami, różnymi połączeniami i kompozycjami. Szukałam więc szkoły, która pozwoli mi zdobyć wykształcenie średnie, a zarazem połączyć to z pasją.
I tak trafiłam na Norwida, który oferował klasę o profilu Technik żywienia i usług gastronomicznych. Czyli coś czego szukałam. Co mnie zachęciło do wybrania tego kierunku? Zdecydowanie możliwości jakie daje. Technik żywienia to zawód, który daje szansę rozwijania swoich zainteresowań kulinarnych, ciągłego zdobywania nowych umiejętności oraz poznawania technik stosowanych w gastronomii. Podczas nauki kształtujemy umiejętności praktyczne jak i teoretyczne związane z planowaniem i organizacją żywienia, które będziemy mogli wykorzystać w przyszłej pracy.