3.10.2019

Codziennie pyszne posiłki, napoje, desery, owoce i to wszystko w eleganckiej restauracji – wszyscy możemy z tego korzystać co przygotuje gastronomia. Uczniowie pod czujnym okiem szefa kuchni,
menagera hotelu i kierownika restauracji Pana Sakisa, wg przyjętych w hotelu San Pantaleimon standardów przygotowują potrawy ale i nakrycia stołów, dekoracje, zastawę i sztućce. Grecja rządzi się swoimi prawami, a my poznajemy te procedury obsługi gości.

{gallery}2019/grecja/19/small{/gallery}

Oto kilka tradycyjnych greckich potraw, które królują w naszej kuchni:

• Sałatka grecka (choriatiki)sałatka grecka

Sałatka zwana przez Greków wiejską uchodzi za jedną z najpopularniejszych na świecie. Krucha feta, soczyste pomidory, ogórek, czerwona cebula, zielona papryka i ciemne oliwki z pestką. Wszystko posypane oregano i bogato polane oliwą. Świeżo, prosto, smacznie!

 

 

warzywa faszerowane• Warzywa faszerowane ryżem (gemista)
Najczęściej są to pomidory lub papryka wypełnione nadzieniem z ryżu i ziół upieczone w aromatycznym sosie. Polecam przygotowane w ten sposób pomidory, które po wyjęciu z piekarnika nadal pozostają soczyste.

 

 

gołabki• Gołąbki w liściach winogron (dolmades)
Ryż zawijany w liście winogron, czyli gołąbki w śródziemnomorskim wydaniu. Z reguły serwuje się je na zimno, skraplając sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Doskonała przystawka na pobudzenie apetytu.

 

 

 

dipy• Pasty i dipy

Wielu nie wyobraża sobie posiłku bez tzatzików. Prawdziwy smak tego prostego dipu na bazie jogurtu ze startym ogórkiem i dużą ilością czosnku można poznać jedynie w Grecji. Warto również spróbować favy –pasty z grochu oraz taramosalaty – dipu z rybiej ikry. Wszystkie podawane są z chlebkiem pita lub jasnym pieczywem.

 

musaka

• Musaka
Zapiekanka z ziemniaków, mięsa mielonego i bakłażana. Klasyk greckiej kuchni i jedna z najpyszniejszych potraw w Grecji.