Zespół Szkół Nr 1 im. Cypriana Kamila Norwida
  • Strona główna
  • O szkole
    • O patronie szkoły
    • Sztandar szkoły
    • Historia szkoły
    • Dyrekcja szkoły
    • Statuty
    • Norwidalia
    • Media o Nas
    • Nasi stypendyści
    • Certyfikaty
  • Rekrutacja
    • Rekrutacja - harmonogram
    • Rekrutacja - aktualności
    • Technikum nr 2
    • Branżowa Szkoła I stopnia nr 2
    • III Liceum Ogólnokształcące z Oddziałami Integracyjnymi
  • Uczeń
    • Samorząd Uczniowski
    • Doradztwo zawodowe
    • Psycholog
      • Aktualności - psycholog
    • Podręczniki
    • Szkolny Klub Wolontariatu
    • Egzaminy maturalne
    • Egzaminy poprawkowe
    • Lider frekwencji
  • Rodzic
    • Harmonogram konsultacji
    • Pedagog
      • Pedagog - aktualności
    • Rada Rodziców
  • Informacje
    • Pracownicy
    • Projekty
      • II edycja – kształcenie na miarę XXI wieku
      • I edycja – kształcenie na miarę XXI wieku
      • Zajęcia dodatkowe w ramach projektów unijnych
      • Projekty zrealizowane
      • SCWEW
      • Mistrzostwo w Zawodzie
        • Edycja I
        • Edycja II
        • Edycja III
        • Edycja IV
      • LOWE
      • Otwarci na wiedzę
      • Erasmus +
      • Zagraniczne praktyki zawodowe
      • Aktywna tablica
    • Orlik
      • Regulamin
      • Rezerwacje
    • Oferty, przetargi
    • Dokumenty do pobrania
    • Biblioteka
      • Biblioteka - aktualności
      • Regulamin
      • Lektury szkolne
      • Nagrody literackie
    • Polityka prywatności
    • Deklaracja dostępności
  • Aktualności
    • Wydarzenia szkolne
    • Konkursy i akcje
    • Pasje uczniów
    • Nasze sukcesy
    • Rozgrywki Sportowe
    • Fotogaleria
    • Archiwum
  • Kontakt

795-552-505

81-751-23-94

sekretariat@zsnorwid.swidnik.pl

Bieżące informacje

Bieżące informacje

Kategoria: Bieżące informacje
Data: 02/04/2020

Wielkanoc tuż, tuż … czas szykować świąteczne menu

Wielkanoc tuż, tuż … czas szykować świąteczne menu

Koronawirus w Polsce: Czy Wielkanoc jest zagrożona? Jak świętować ...
Wielkanoc jest najważniejszym świętem chrześcijańskim w roku. Stąd też ten radosny czas obchodzimy bardzo wyjątkowo. Jak przystało na szkołę gastronomiczną przedstawiamy Wam propozycje potraw na wielkanocny stół.

Obowiązkowo powinny pojawić się na nim jajka - symbol nowego życia. Znajdziemy tam też cukrowego baranka, sól, chleb, kiełbasę, chrzan, pieprz i babkę wielkanocną.

Oto nasze propozycje świątecznego menu, które są nie tylko smaczne, ale również pięknie dekorują stół. Życzymy smacznego, może znajdziecie jakieś inspiracje dla siebie.

Żurek wielkanocny, na domowym zakwasie, podany z jajkiem na twardo i białą kiełbasa oraz ziemniaczkami.

Do dużego garnka wkładamy obraną i pokrojoną 1 porcja włoszczyzny, 3 ziele angielskie, 2-3 liście laurowe, 4 ziarna pieprzu, obrane i rozgniecione 3 ząbki czosnku i 2-3grzybki suszone. Wszystko zalewamy sporą ilością wody (ok. 2l) i gotujemy na wolnym ogniu ok. 40 minut.400g kiełbasy kroimy na plasterki, 100g boczku na paski i podsmażamy. Dodajemy do wywaru i gotujemy kolejne kilkanaście minut. Wlewamy wymieszany ok. 1/2 l zakwasu na żurek. Doprawiamy żurek solą, pieprzem i majerankiem. 4 ziemniaki gotujemy. Gdy są już miękkie odcedzamy i ugniatamy na puree. 1 cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek, aż się zrumieni. Dodajemy ją do ugniecionych ziemniaków i mieszamy. Żurek podajemy z puree ziemniaczanym i 1/os.jajkami na twardo. Przepis na zakwas:

Wodę 500 ml wlej do dużego i czystego słoja, dodaj 6 łyżek mąkę żytnią typ. 2000 - oraz obrane 5 ząbki czosnku, 4 liście laurowe i 10 ziele angielskie. Całość zamieszaj i przykryj gazą. Nie zakręcaj słoika, ponieważ zakwas potrzebuje dostępu powietrza, by mógł pracować. Słoik odstaw w zacienione, ale w miarę ciepłe miejsce. Przynajmniej raz dziennie zamieszaj zakwas. Używaj zawsze czystej łyżki lub czystego drewnianego patyczka. Po 3-4 dniach zakwas już ładnie pachnie. Po 7-8 dniach jest gotowy do użycia. 

czytaj więcej

Kategoria: Bieżące informacje
Data: 01/04/2020

Hotelarze radzą :)

 

Hotelarze radzą :)

Może pomoże :) przy świątecznych porządkach…

Wiosenne porządki tuż tuż …, przesyłamy więc kilka rad, by spędzić miło przy nich czas.

Ważne jest, aby ułożyć sobie w głowie pewien schemat, gdyż ważna jest tu kolejność:

- kiedy wchodzimy do pokoju, zaczynamy od wietrzenia, czyli otwieramy okno,

- aby zacząć sprzątać, należy pozbyć się zbędnych rzeczy np. śmieci, brudnej bielizny, naczyń,

- sprawdzamy, co jest nie tak, jak być powinno, odkładamy na swoje miejsce porozrzucane

   rzeczy,

 - potem zajmujemy się łóżkiem (np. zmieniamy pościel) i na  

   koniec nakrywamy je narzutą,

- ścieramy kurze,

 - uzupełniamy to, co powinno być w pokoju , np. dekoracje ,   

    podlewamy kwiaty, itp,

- myjemy lub odkurzamy podłogę,

- zamykamy  okno,

- I GOTOWE :)

 

Dodatkowe fantazyjnie złożone  ręczniki na pewno sprawią radość domownikom…

 

 

 

Warto zadbać na święta o coś słodkiego, może tort…

U nas torty są absolutnie wyjątkowe, to słodkie dekoracje jakie tworzą nasi hotelarze z cukierków - takie rzeczy tylko w Norwidzie. Może to być też  wyjątkowy  prezent świąteczny.

 

 

 

 

Po wiosennych porządkach trzeba zadbać o odprężenie…

Warto zagłębić się w relaksacyjnej muzyce, czy wykonać masaż dłoni.

Życzymy miłej zabawy przy wiosennych porządkach. Poniżej kilka słodkich inspiracji.

/2020/Hotel_radza

{gallery}2020/Hotel_radza{/gallery}

Kategoria: Bieżące informacje
Data: 31/03/2020

„Tuńczyk w twarogowej pościeli”

 „Tuńczyk w twarogowej pościeli”

Uczniowie Zespołu Szkół nr 1 im. C. K. Norwida w  Świdniku mają mnóstwo ciekawych gastronomicznych pomysłów. Wiele osób miało okazję degustować już, jak Norwid gotuje. Nasze potrawy, są smaczne, kolorowe i czasem dietetyczne :) Największą furorę robi PIZZA, ale gotujemy też obłędną zupę kurkową, czy pieczemy wyjątkową szarlotkę. Dzisiaj jednak zachęcamy do  wiosennych  przekąsek. Oto  wyborna sałatka, która z pewnością znajdzie amatorów w każdym domu -nazywamy ją: „Tuńczyk w twarogowej pościeli”. Zabaw się z naszym przepisem, może ta sałatka pojawi się na świątecznym stole.

Poszczególne składniki sałatki układamy warstwowo wg następującej kolejności od dołu:

9.Żółtka jaj ugotowane na twardo -starte na tarce o dużych oczkach- 4 szt

8. Majonez - 1- 2 łyżki

7. Ser biały – 25 dkg

6. Tuńczyk – 2 puszki (odsączony olej)

5. Sól, pieprz

4. Cebula pokrojona  drobna kostkę

3. Majonez - 1- 2 łyżki

2. Żółty ser starty na tarce o dużych oczkach- 15 dkg

1. Białka jaj ugotowane na twardo - starte na tarce o dużych oczkach – 4 szt.

 

Smacznego!

Zobacz inne pomysły na szybkie przekąski, na które nie potrzebujesz przepisu.

 

{gallery}2020/Gotuje{/gallery}

 

Kategoria: Bieżące informacje
Data: 31/03/2020

Odbieranie wyniki egzaminów z kwalifikacji w zawodzie

W związku ze szczególną sytuacją i ogłoszeniem stanu zagrożenia epidemicznego w Polsce

świadectwa i wyniki egzaminów z kwalifikacji w zawodzie (dokumenty w formie papierowej)

z sesji styczeń/luty 2020  będą wydawane w sekretariacie

Zespołu Szkół Nr 1 im. C.K. Norwida w Świdniku

po 10 kwietnia 2020 r.

 

  1. E-dziennik
  2. Ograniczenie osobistych wizyt w Zespole Szkół nr 1 im. C. K Norwida w Świdniku
  3. Odwołanie zajęć dydaktycznych
  4. Zajęcia w Wyższej Szkole Ekonomi i Innowacji w Lublinie

Strona 4 z 7

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
zsnorwid logo footer

Zespół Szkół Nr 1 im. Cypriana Kamila Norwida w Świdniku

ul. gen. L. Okulickiego 13
21-040 Świdnik

yt logo fb logo ig logo

Informacje

  • Deklaracja dostępności
  • Polityka prywatności
  • Certyfikaty

Przydatne linki

  • OKE
  • CKE
  • Poradnia Psychologiczno-Pedagogiczna
  • BIP
  • Poczta szkolna

Copyright © 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.

Wykonanie: Cedrowa Grupa