NORWID- świadomy wybór
Kiedy kończymy gimnazjum stajemy przed trudnym wyborem, musimy zdecydować co dalej, w jakim kierunku chcemy podążać i jaka szkoła będzie dla nas najlepsza. Jaki profil pozwoli najlepiej rozwijać nasze zainteresowania i będzie wskazówką do dalszej drogi.
Od zawsze moją pasją było gotowanie, lubiłam spędzać czas w kuchni, odtwarzać przepisy, modyfikować, tworzyć swoje własne. Eksperymentować ze smakami, różnymi połączeniami i kompozycjami. Szukałam więc szkoły, która pozwoli mi zdobyć wykształcenie średnie, a zarazem połączyć to z pasją.
I tak trafiłam na Norwida, który oferował klasę o profilu Technik żywienia i usług gastronomicznych. Czyli coś czego szukałam. Co mnie zachęciło do wybrania tego kierunku? Zdecydowanie możliwości jakie daje. Technik żywienia to zawód, który daje szansę rozwijania swoich zainteresowań kulinarnych, ciągłego zdobywania nowych umiejętności oraz poznawania technik stosowanych w gastronomii. Podczas nauki kształtujemy umiejętności praktyczne jak i teoretyczne związane z planowaniem i organizacją żywienia, które będziemy mogli wykorzystać w przyszłej pracy.
Już na początku naszej drogi z tym kierunkiem musimy wyrobić książeczkę zdrowia dla celów sanitarno-epidemiologicznych. Brzmi trochę strasznie, ale nie ma się czym przejmować. Badania, które musimy przejść mają na celu sprawdzenie czy jesteśmy zdrowi i czy możemy pracować na stanowisku związanym z produkcją, obrotem i transportem żywności. Jest to więc dokument niezbędny do pracy w tym zawodzie.
W czasie nauki jesteśmy wysyłani na miesięczne praktyki do wybranego zakładu oferującego usługi gastronomiczne. W trakcie trwania praktyk poznajemy jeszcze bardziej pracę danego miejsca od “kuchni”. Stajemy się częścią całej tej struktury, stajemy się pracownikami. Stawiane są przed nami zadania, które musimy wykonywać aby wszystko działało jak należy. Poznajemy receptury, rozwijamy w dalszym stopniu swoje umiejętności oraz poznajemy ludzi, których łączy pasja.
Oprócz tego mamy również możliwość odbywania staży wakacyjnych, które są szansą na dalszy rozwój, złapanie kontaktów z potencjalnym pracodawcą oraz zarobek. Ja sama po odbyciu takiego stażu otrzymałam ofertę dalszej współpracy.
Marzycie o pracy za granicą? Norwid również daje możliwość zdobywania doświadczenia poza granicami Polski. Niemcy, Grecja to miejsca, w których uczniowie mieli już okazję być.
W ubiegłym roku skorzystałam z okazji i pojechałam do Grecji. I mogę szczerze powiedzieć, że to była bardzo dobra decyzja. Nowa kuchnia, ludzie, wspaniałe doświadczenia to coś co zostaje w pamięci na długo. Szlifujemy język, doskonalimy umiejętności, zawieramy przyjaźnie.
Dodatkowo Norwid oferuje nam różnego rodzaju darmowe szkolenia czy kursu, np: cukiernik, piekarz, opiekun medyczny, florysta, kelner. Ale i nie tylko, są też takie jak kurs prawa jazdy oraz kurs na wózki widłowe. Jak widać ta szkoła daje nam masę ogromnych możliwości i szansę na rozwój. Naukę kończymy nie tylko egzaminem maturalnym, ale również egzaminami zawodowymi. Tak po ukończeniu szkoły mamy w garści nie tylko maturę, ale również zawód.
Dzięki temu możemy od razu po ukończeniu szkoły pracować w zawodzie. Zdecydowanie pracodawcy będą przejawiali większe zainteresowanie pracownikiem, który ma wiedzę i doświadczenie w danym zakresie niż osobą, którą od podstaw trzeba uczyć.
Możecie również w dalszym ciągu kontynuować naukę idąc na studia związane z zawodem, np. dietetykę i w międzyczasie pracować. Albo wybrać inny kierunek jaki was interesuje. Wybór należy do was.
Justyna Olech 3TŻL