Technik żywienia i usług gastronomicznych
Dbasz o zdrowy tryb życia?  Lubisz przygody ze sztuką kulinarną?
Ważne jest co i jak jesz?
Rozwijaj Swoje pasje razem z nami!
Rozwijający się prężnie przemysł turystyczny – powstawanie hoteli, restauracji, lokali gastronomicznych – oraz moda na „zdrową kuchnię” stwarzają duże możliwości rozwoju i czynią ten kierunek bardzo atrakcyjnym na polskim i zagranicznym rynku pracy.

SZUKASZ ZAWODU Z PRZYSZŁOŚCIĄ? TO jest TO!

 


Języki obce:

  • Język niemiecki
  • Język angielski

Przedmiot realizowany w zakresie rozszerzonym:

  • Biologia

Przedmioty uwzględnione przy rekrutacji:

  • Język polski
  • Język angielski
  • Matematyka
  • Biologia

Ten kierunek jest dla osób, które:

  • zainteresowane są pracą w renomowanych restauracjach w Polsce i za granicą

  • cenią zdrową kuchnię

  • interesują się nowoczesnymi trendami w żywieniu

  • chcą awansować i rozwijać się

  • lubią pracować w zespole.

Kształcąc się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych nauczysz się:

  • przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów

  • stosowania receptur gastronomicznych

  • układania i oceny jadłospisów

  • organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych

  • stosowania technik nakrywania stołu

  • współpracy w zespole

  • komunikacji interpersonalnej

  • obsługi specjalistycznych programów komputerowych

  • prowadzenia własnej działalności gospodarczej

  • planowania i kalkulowania kosztów produkcji

  • wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw

  • przechowywania i utrwalania żywności

W szkole możesz też zdobyć dodatkowe umiejętności podczas:

  • płatnych stażach wakacyjnych
  • praktyk zagranicznych w Grecji
  • bezpłatnych zajęć dodatkowych prowadzonych w ramach projektów unijnych, np. kurs barmański, baristy, carvingu, cukierniczy,prawo jazdy,
  • wyjazdów studyjnych do renomowanych restauracji.

Uzyskasz dwie kwalifikacje w zawodzie:

  • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

  • HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Zaplecze dydaktyczne szkoły:

  • Nowocześnie wyposażone pracownie technologii gastronomicznej i obsługi konsumenta oraz pracownie komputerowe.

Po ukończeniu szkoły możesz  pracować  jako:

  • szef kuchni

  • manager zakładu gastronomicznego

  • organizator imprez okolicznościowych

  • mistrz sztuki kulinarnej

  • pracownik firmy cateringowej

  • doradca w zakresie prawidłowego żywienia

  • organizator usług cateringowych

  • koordynator ślubny

  • pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej

Możesz kontynuować naukę:

Absolwent może kontynuować naukę i doskonalić swoje umiejętności na kwalifikacyjnych kursach zawodowych oraz w ramach studiów licencjackich i magisterskich, na kierunkach: technologia żywności, dietetyka, żywienie człowieka i nauki konsumenckie, nowoczesna organizacja i zarządzanie w gastronomii, hotelarstwo i turystyka, organizacja i zarządzanie w gastronomii na różnych uczelniach: 

  • Technologia Żywności i Żywienie Człowieka – Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

  • Uniwersytet Rolniczy w Krakowie,

  • Dietetyka – Uniwersytet Rzeszowski,

  • Organizacja i Zarządzanie w Politechnice Rzeszowskiej,

  • Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu,

  • Wyższej Szkole Organizacji Turystyki i Hotelarstwa w Warszawie.

TA OFERTA JEST DLA CIEBIE!