SZUKASZ ZAWODU Z PRZYSZŁOŚCIĄ? TO jest TO!
Technik żywienia i usług gastronomicznych
GASTRONOMIA TO NIE TYLKO GOTOWANIE CZY DEKOROWANIE POTRAW
ODKRYJESZ SEKRETY KUCHNI I POZNASZ TAJNY PRZEPIS
 NA PIZZĘ ORAZ BABECZKI NORWIDA
NAUCZYSZ SIĘ LICZYĆ KALORIE
 I ZASMAKUJESZ KUCHNI INNYCH NARODÓW

Języki obce:
- Język niemiecki
 - Język angielski
 
Przedmiot realizowany w zakresie rozszerzonym:
- Biologia
 
Przedmioty uwzględnione przy rekrutacji:
- Język polski
 - Język angielski
 - Matematyka
 - Biologia
 
Ten kierunek jest dla osób, które:
- 
zainteresowane są pracą w renomowanych restauracjach w Polsce i za granicą
 - 
cenią zdrową kuchnię
 - 
interesują się nowoczesnymi trendami w żywieniu
 - 
chcą awansować i rozwijać się
 - 
lubią pracować w zespole.
 
Kształcąc się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych nauczysz się:
- 
przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów
 - 
stosowania receptur gastronomicznych
 - 
układania i oceny jadłospisów
 - 
organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych
 - 
stosowania technik nakrywania stołu
 - 
współpracy w zespole
 - 
komunikacji interpersonalnej
 - 
obsługi specjalistycznych programów komputerowych
 - 
prowadzenia własnej działalności gospodarczej
 - 
planowania i kalkulowania kosztów produkcji
 - 
wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw
 - 
przechowywania i utrwalania żywności
 

W szkole możesz też zdobyć dodatkowe umiejętności podczas:
- płatnych stażach wakacyjnych
 - praktyk zagranicznych w Grecji
 - bezpłatnych zajęć dodatkowych prowadzonych w ramach projektów unijnych, np. kurs barmański, baristy, carvingu, cukierniczy,prawo jazdy,
 - 
wyjazdów studyjnych do renomowanych restauracji.
 

Uzyskasz dwie kwalifikacje w zawodzie:
- 
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
 - 
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
 
Zaplecze dydaktyczne szkoły:
- 
Nowocześnie wyposażone pracownie technologii gastronomicznej i obsługi konsumenta oraz pracownie komputerowe.
 

Po ukończeniu szkoły możesz pracować jako:
- 
szef kuchni
 - 
manager zakładu gastronomicznego
 - 
organizator imprez okolicznościowych
 - 
mistrz sztuki kulinarnej
 - 
pracownik firmy cateringowej
 - 
doradca w zakresie prawidłowego żywienia
 - 
organizator usług cateringowych
 - 
koordynator ślubny
 - 
pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej
 

Możesz kontynuować naukę:
Absolwent może kontynuować naukę i doskonalić swoje umiejętności na kwalifikacyjnych kursach zawodowych oraz w ramach studiów licencjackich i magisterskich, na kierunkach: technologia żywności, dietetyka, żywienie człowieka i nauki konsumenckie, nowoczesna organizacja i zarządzanie w gastronomii, hotelarstwo i turystyka, organizacja i zarządzanie w gastronomii na różnych uczelniach:
- 
Technologia Żywności i Żywienie Człowieka – Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
 - 
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie,
 - 
Dietetyka – Uniwersytet Rzeszowski,
 - 
Organizacja i Zarządzanie w Politechnice Rzeszowskiej,
 - 
Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu,
 - 
Wyższej Szkole Organizacji Turystyki i Hotelarstwa w Warszawie.
 
TA OFERTA JEST DLA CIEBIE!





