Z przyjemnością informujemy, że we wtorek 07.11. 2017 Dyrektor Zespołu Szkół Nr 1 w Świdniku Krzysztof Gałan podpisał w Urzędzie Marszałkowskim w Lublinie umowę o dofinansowanie kolejnego wniosku pt. Mistrzostwo w Zawodzie Kluczem do Sukcesu – II Edycja. Na spotkanie przybyli również Starosta Powiatu Świdnickiego – Dariusz Kołodziejczyk, Wice Starosta Waldemar Białowąs oraz Skarbnik Jan Chabros.
Projekt jest współfinansowany z Funduszu Europejskiego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014 – 2020 w ramach osi priorytetowej 12 Edukacja, kwalifikacje i kompetencje, działanie 12.4 Kształcenie zawodowe. Głównym celem projektu jest podniesienie jakości i atrakcyjności kształcenia zawodowego w Zespole Szkół nr 1 im. Cypriana Kamila Norwida w Świdniku poprzez organizację dodatkowych zajęć zawodowych i płatnych staży/praktyk realizowanych u pracodawców dla 100 uczniów z klas technik żywienia i usług gastronomicznych, technik hotelarstwa, technik logistyk oraz zasadniczej szkoły zawodowej kucharz/piekarz, kursów doskonalących i szkoleń zawodowych dla nauczycieli oraz poprzez doposażenie pracowni zawodowych. Budżet projektu to ponad 1 mln złotych.Termin realizacji zadań: 01.10.2018 – 31.10.2019.
Zadania w projekcie będą obejmowały realizację kursów i szkoleń takich jak:
- Logistyk/spedytor
- Prawo jazdy kat. B
- Kurs obsługi wózka widłowego
- Wykonywanie usług kelnerskich
- Język angielski dla kelnerów
- Menadżer gastronomii/organizator usług cateringowych
- Przygotowanie do egzaminu zawod. dla uczniów technikum i zsz
- Innowacyjne zajęcia Gotuj z VIP-em i Norwidem
- Innowacyjne zajęcia rozwijające umiejętności zawodowe uczniów technikum i ZSZ: Warsztaty kulinarno-kelnerskie przygotowujące do pokazów w czasie Woj. Targów Turystyczno- Gastronomicznych.
Uczestnicy projektu otrzymają bezpłatne materiały dydaktyczne, kursy zakończą się egzaminami/certyfikatami (w tym VCC lub równoważnymi). Zespół projektowy ma nadzieję, że podobnie jak przy realizacji poprzednich edycji chętnych do rozwijania wiedzy i umiejętności zawodowych nie zabraknie.
Opracowała:
Agnieszka Dziedzic