Dnia 24 maja 2019 roku w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym dla Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnych im. Prof. Zofii Sękowskiej w Lublinie, w siedzibie przy ul. Wyścigowej 31, odbył się IV Wojewódzki Konkurs Wiedzy Gastronomicznej, w którym wzięła udział uczennica naszej szkoły z klasy 2B Małgorzata Lech.

Temat tegorocznej edycji dotyczył oceny towaroznawczej owoców i przetworów owocowych oraz ich zastosowania w produkcji gastronomicznej. Turniej zorganizowany był pod honorowym patronatem Lubelskiego Kuratora Oświaty, Wojewody Lubelskiego, Uniwersytetu Przyrodniczego – Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii, Pedagogicznej Biblioteki Wojewódzkiej im. KEN oraz Wojewódzkiej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Lublinie.

W zmaganiach konkursowych uczestniczyło 24 uczniów z województwa lubelskiego. Podczas konkursu można było nie tylko sprawdzić swoją wiedzę ale także uczestniczyć w ciekawych wykładach, zobaczyć nowoczesny sprzęt gastronomiczny oraz uczestniczyć w warsztatach kulinarnych połączonych z degustacją.
Zgodnie z programem zostały przeprowadzone następujące działania:
• Wykład „Główne zasady prawidłowego odżywiania" – mgr Paulina Skorek, doktorantka Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
• IV Wojewódzki Konkurs Wiedzy Gastronomicznej – eliminacje pisemne
• Wykład „Zasady żywienia dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty – wymagania rozporządzenia Ministra Zdrowia" – mgr inż. Agnieszka Domańska – Mełgieś – Wojewódzka Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Lublinie
• Prezentacja urządzeń gastronomicznych połączona z warsztatami kulinarnymi – siedziba firmy MULTI FRIGO w Lublinie
• Ogłoszenie wyników i uroczyste zakończenie konkursu, wręczenie nagród i dyplomów.
Komisji konkursowej przewodniczyła Pani Paulina Skorek – pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. W skład komisji konkursowej weszli także: Pan Arkadiusz Karwowski – przedstawiciel firmy MULTIFRIGO, Pani Magdalena Smolińska – Kornas, Pani Agnieszka Domańska – Mełgieś z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lublinie, Pani Anna Wójtowicz – ZS nr 1 w Świdniku, Pan Michał Pawlak – koordynator Konkursu.
• Nagrodami w tegorocznej edycji były: drobny sprzęt gastronomiczny, roczna prenumerata „Przeglądu Gastronomicznego" oraz pięknie ilustrowane albumy kulinarne.
Ponadto dzięki naszym sponsorom wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy i drobne podarunki ufundowane przez Panią Prezes Mirosławę Gałan.

Anna Wójtowicz

{gallery}2019/gastrkonk{/gallery}