VII Europejski Festiwal Smaku Lublin 2010
Konkurs „Smaki Lubelszczyzny”
Nasi też tam byli!
Uczniowie Zespołu Szkół nr 1 im C. K. Norwida w Świdniku już czwarty raz wzięli udział
w tym ważnym dla naszego regiony konkursie.
W tym roku o tytuł najlepszego smaku w Restauracji „Czarcia Łapa” w Lublinie walczyło 12 szkół gastronomicznych.
Ewelina, Kasia i Małgosia pod opieką nauczycielek przedmiotów gastronomicznych
zdobyły 3 wyróżnienie w konkursie „Wielokulturowość kuchni Lubelszczyzny”.
Zespół otrzymał nagrodę pieniężną na zakup sprzętu gastronomicznego.
To kolejne osiągnięcie uczennic technikum w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego.
Trzymamy kciuki za dalsze sukcesy!
Bliny „na winie” z zielonym sosem
Potrawa wzorowana na regionalnych blinach białoruskich - bardzo przypomina placki ziemniaczane.
Nie ma w tej potrawie drożdży, a skład został nieco urozmaicony. Zastosowane produkty podkreślają smak potrawy oraz jej walory estetyczne.
Jest to wyjątkowo smaczne i pożywne danie, którego smak uwydatnia zielony czosnkowy sos. Po prostu PYSZNE!
Potrawa zachwyca podniebienie swoim smakiem nawet wybredne gusta kulinarne.
Sposób wykonania:
Bliny „na winie”
|
|
Pokroić w drobną kostkę: cebulę, paprykę, wędlinę.
Zetrzeć na tarce o grubych oczkach ser żółty, pieczarki i marchew.
Pieczarki podsmażyć lekko z cebulą.
W/w produkty połączyć ze sobą, dodać posiekaną pietruszkę, jaja, mąkę, proszek do pieczenia, wodę, sól , pieprz do smaku i dokładnie wymieszać.
Wykładać łyżką małe placki i smażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor.
Zielony sos
|
Czosnek przecisnąć przez praskę. Majonez i jogurt połączyć ze sobą dodać czosnek i posiekaną zieloną pietruszkę. Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Doprawić do smaku solą i pieprzem.