banner aktualnosci

VII Europejski Festiwal Smaku Lublin 2010
Konkurs „Smaki Lubelszczyzny”
Nasi też tam byli!

Uczniowie Zespołu Szkół nr 1 im C. K. Norwida w Świdniku już czwarty raz wzięli udział
w tym ważnym dla naszego regiony konkursie.
W tym roku o tytuł najlepszego smaku w Restauracji „Czarcia Łapa” w Lublinie walczyło 12 szkół gastronomicznych.

Ewelina, Kasia i Małgosia pod opieką nauczycielek przedmiotów gastronomicznych

 zdobyły 3 wyróżnienie w konkursie „Wielokulturowość kuchni Lubelszczyzny”.

Zespół otrzymał nagrodę pieniężną na zakup sprzętu gastronomicznego.

To kolejne osiągnięcie uczennic technikum w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego.

Trzymamy kciuki za dalsze sukcesy!

 

Bliny „na winie” z zielonym sosem

 

Bliny „na winie” z zielonym sosem

 

Festiwal_smaku_2010-2

 

Potrawa wzorowana na regionalnych blinach białoruskich - bardzo przypomina placki ziemniaczane.
Nie ma w tej potrawie drożdży, a skład został nieco urozmaicony. Zastosowane produkty podkreślają smak potrawy oraz jej walory estetyczne.
Jest to wyjątkowo smaczne i pożywne danie, którego smak uwydatnia zielony czosnkowy sos. Po prostu PYSZNE!
Potrawa zachwyca podniebienie swoim smakiem nawet wybredne gusta kulinarne.

 

 

Sposób wykonania:

 

Bliny „na winie”

  • 9 łyżek maka pszenna
  • 3 łyżki mąka ziemniaczana
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl. letniej wody
  • 1 cebula
  • 20 dkg wędlina
  • 1 marchew
  • 20 dkg pieczarki
  • 1 papryka
  • 15 dkg żółty ser
  • zielona pietruszka
  • sól, pieprz
  • olej

 

Pokroić w drobną kostkę: cebulę, paprykę, wędlinę.
Zetrzeć na tarce o grubych oczkach ser żółty, pieczarki i marchew.
Pieczarki podsmażyć lekko z cebulą.
W/w produkty połączyć ze sobą, dodać posiekaną pietruszkę, jaja, mąkę, proszek do pieczenia, wodę, sól , pieprz do smaku i dokładnie wymieszać.
Wykładać łyżką małe placki i smażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor.

 


Zielony sos

  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 szkl.jogurt naturalny
  • 0,5 szkl.majonez
  • 0,5 pęczka zielona pietruszka
  • sól
  • pieprz czarny



Czosnek przecisnąć przez praskę. Majonez i jogurt połączyć ze sobą dodać czosnek i posiekaną zieloną pietruszkę. Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Doprawić do smaku solą i pieprzem.