banner aktualnosci

PĄCZUSIE z NORWIDA

Potrzebujesz  5,10,15  minut by przygotować mini pyszności, banalnie proste w wykonaniu :) Tłusty Czwartek i karnawał, to najlepszy czas, by je zrobić!

Z podanych składników wychodzi ok. 30 małych pączusiów :) Podczas smażenia nawet nie trzeba ich obracać, gdyż same rosną, same się obracają – no normalnie idealne, szybkie pączki serowe :)

Możecie je nadziać kremem budyniowym, dżemem, czy czekoladą… lub po prostu oprószyć  cukrem pudrem ;)

SKŁADNIKI

  • 250 g twarogu (półtłustego)
  • 100 g gęstej śmietany 12%
  • 2 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 kieliszek wódki
  • 1 litr oleju roślinnego (do smażenia)
  • cukier puder ( do posypania)

PRZYGOTOWANIE

  • Do miski włożyć twaróg, śmietanę, żółtka, cukier oraz cukier wanilinowy. Rozgnieść składniki widelcem.
  • Dodać mąkę, sodę i wymieszać. Wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i połączyć składniki.
  • Ciasto podzielić na ok. 28 kawałków i ulepić z nich kulki wielkości orzecha włoskiego (aby ciasto się mniej kleiło można formować umytymi i wilgotnymi dłońmi lub delikatnie oprószonymi mąką).
  • Na patelnię  wlać olej i rozgrzać go do około 180 stopni C. Włożyć kulki tyle ile się zmieści w jednej warstwie z zachowaniem małych odstępów.
  • Smażyć na złoty kolor po około 1,5 minuty z każdej strony (pączki mogą się same się obracać po usmażeniu z jednej strony).
  • Wyłowić łyżką cedzakową i ułożyć na ręcznikach papierowych. W tym samym oleju usmażyć kolejną porcję pączków.
  • Posypać cukrem pudrem.

 

Myślę, że ze względu na ekspresowe wykonanie będą się pojawiały u Was przez cały rok :) SMACZNEGO!