Technik żywienia i usług gastronomicznych zaprasza wszystkich miłośników gotowania i smakowania na dzisiejsze święto.
Uczniowie na tym kierunku poznają symbole kuchni francuskiej. Jego ścisła receptura opracowana została w Normandii w 1971 roku. Camembert, czyli delikatny ser pleśniowy, który pod skórką kryje lejący , aromatyczny środek, to jeden z najszlachetniejszych serów.
Ten rodzaj sera wytwarzany jest oryginalnie z krowiego mleka niepasteryzowanego, a w procesie dojrzewania pokrywa się on charakterystyczną białawą pleśnią - za sprawą grzybów z gatunku Penicillium camemberti. W środku jest miękki i kremowy. Potocznie mówimy o nim ser pleśniowy, ale prawo do stosowania oryginalnej nazwy "Camembert" ma tylko kilkuset wytwórców we Francji. Pozostali producenci posługują się określeniem ser typu camembert.
Przez jednych jest uwielbiany, przez innych, ze względu na ostry i charakterystyczny zapach, nietolerowany. Zazwyczaj jemy go na surowo, w towarzystwie owoców, które idealnie do camemberta pasują.
Możemy jednak przygotować z niego wiele bardzo ciekawych dań. Oto jedna z propozycji dla Was od naszej uczennicy Oliwii: