Tłusty czwartek w „Norwidzie" od bardzo wczesnych godzin rannych był pracowity i baaaaardzo słodki. Tego dnia w pracowni gastronomicznej nasi uczniowie pod okiem nauczycieli przedmiotów gastronomicznych smażyli pączki własnej roboty, wg oryginalnej domowej receptury, bez konserwantów i ulepszaczy :) Pączki te w ramach promocji kierunku gastronomicznego były rozdawane w gimnazjach i instytucjach na terenie naszego powiatu.
Wyprodukowano około 2000 sztuk nadziewanych lukrowanych lub posypywanych pudrem pączków. Było to wielkie wydarzenie logistyczne, które wymagało dobrego przygotowania na każdym etapie produkcji tzn od zrobienia zakupów potrzebnych produktów, poprzez przestrzeganie zasad procesu wyrobu ciasta, smażenia, nadziewania i dekorowania, aż po profesjonalne opakowanie z logo szkoły. Młodzież z klasy II technikum hotelarstwa i III technikum żywienia stanęła na wysokości zadania. Sprawdzili się po raz kolejny nasi nauczyciele, którzy narzucili tempo pracy i wnieśli zabawną atmosferę. W smażeniu pączków pomagał również Pan dyrektor Krzysztof Gałan, który był również pomysłodawcą całej akcji.
Mamy nadzieję, że nasze słodkie wypieki wszystkim smakowały i warte były grzechu przynajmniej w ten jeden szczególny dzień.
Gimnazjalistów zapraszamy do „Norwida", gdyż u nas właśnie nauczycie się profesjonalnie przygotowywać kulinarne wspaniałości i żadna potrawa nie będzie dla Was wyzwaniem. Zdobędziecie przy okazji ciekawy i poszukiwany na rynku zawód , a może nawet „traficie przez żołądek" do czyjegoś serce, czego Wam szczerze życzymy.
Dla smakoszy proponujemy wypróbowanie naszego przepisu. Życzymy smacznego :)
Społeczność Zespołu Szkół Nr 1 im. C.K.Norwida w Świdniku
Renata Gierszon