Z kolejnym odcinkiem programu „ Gotuj z VIP-em i Norwidem" gościliśmy 9.12.2015 w pięknych wnętrzach hotelu i restauracji „Dwór Choiny", którego właścicielką jest pani Bożena Choina. Z „Dworem Choiny" współpracujemy jako szkoła w organizowaniu praktyk zawodowych dla uczniów technikum żywienia i technikum hotelarstwa.
W programie tym prezentujemy Państwu talenty kulinarne naszych uczniów, a także przedstawiamy niezwykłe, magiczne wręcz miejsca warte odwiedzenia w naszym regionie oraz ciekawych, wartych uwagi ludzi. Gospodarzem tego odcinka jest Pani Bożena Choina, a uczestnikami zmagań kulinarnych są:
Pan Krzysztof Gałan – dyrektor Zespołu Szkół Nr1 im. C.K. Norwida w Świdniku
Pan Waldemar Białowąs - wicestarosta Powiatu Świdnickiego
Pani Karolina Bielak – menager hotelu i restauracji „Dwór Choiny"
Pan Mariusz Liwiak - szef kuchni restauracji „Dwór Choiny"
Pan Karol Czubacki – kucharz restauracji 'Dwór Choiny'
Pan Radosław Nowakiewicz – kelner restauracji „Dwór Choiny"
Karolina Żelazko i Malwina Woś – uczennice technikum żywienia z Zespołu Szkół Nr1 im. C.K. Norwida w Świdniku
Pan Ryszard Prochota- nauczyciel katecheta, który stworzy świąteczny nastrój śpiewając kolędy razem z Natalią Krysa uczennicą klasy II technikum logistycznego z ZS Nr1
Agnieszka Dziedzic i Renata Gierszon – nauczycielki ZSNr1
Tematem kulinarnym tego odcinka były potrawy wigilijne. Przygotowaniem ich zajęli się Pan dyrektor Krzysztof Gałan oraz Karolina Żelazko uczennica naszej szkoły. Nad całością czuwał szef restauracji „Dwór Choiny" – Pan Mariusz Liwiak. Goście przygotowali „Dworską zupę grzybową z domowymi łazankami" oraz „ Halibuta na klarowanym maśle z pęczakiem grzybowym". Nie obyło się też bez „wspomnień kulinarnych" zaproszonych gości, którzy chętnie dzielili się z nami „smakami z dzieciństwa" i z „rodzinnych stołów wigilijnych". Zdradzali też, które z potraw potrafią przygotować samodzielnie.
Degustacja przygotowanych potraw odbyła się w bardzo miłej, iście świątecznej atmosferze, przy nastrojowych kolędach i pastorałkach śpiewanych przez Natalię Krysę i Pana Ryszarda Prochotę. Trzeba przyznać, że była to prawdziwa uczta i dla ciała, i dla ducha.
Dziękujemy za gościnę i podzielenie się z nami recepturami wyjątkowych potraw. Zapraszamy również do obejrzenia kolejnego odcinka, którego gościem będzie Pan wicestarosta Powiatu Świdnickiego Waldemar Białowąs.
Prowadzące program: Renata Gierszon i Agnieszka Dziedzic