BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA NR 2

"Kucharz jest artystą, a gotowanie sztuką" - nigdy nie powstaną dwa identyczne obrazy ani.... potrawy. Niezwykle ważna dla zawodu kucharza jest dobra organizacja pracy, wrażliwość smakowa, wyobraźnia oraz zmysł artystyczno- estetyczny. Dzięki tym cechom każda stworzona potrawa, deser czy napój staje się dziełem sztuki zarówno dla oczu jak i dla podniebienia.

Kliknij na rysunek, aby zobaczyć ofertę dotyczącą konkretnego kierunku:


Języki obce:

  • Język angielski

Przedmioty uwzględnione przy rekrutacji:

  • Język polski
  • Język angielski
  • Matematyka
  • Biologia

 

Ten kierunek jest dla osób które:

  • zainteresowane są pracą w zakładach gastronomicznych w Polsce i za granicą;
  • cenią zdrową kuchnię;
  • interesują się nowoczesnymi trendami w żywieniu;
  • chcą awansować i rozwijać się;
  • lubią pracować w zespole.

Kształcąc się w zawodzie kucharz nauczysz się:

  • przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów;
  • wydawania potraw;
  • stosowania receptur gastronomicznych;
  • współpracy w zespole;
  • komunikacji interpersonalnej;
  • prowadzenia własnej działalności gospodarczej;
  • wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw;
  • przechowywania i utrwalania żywności.

W szkole możesz też zdobyć dodatkowe umiejętności podczas:

  • zajęć dodatkowych prowadzonych w ramach projektów unijnych, np. kurs barmański, baristy, carvingu, cukierniczy, kelnerski;
  • praktyk zagranicznych w zakładach gastronomicznych;
  • wycieczek przedmiotowych.

Uzyskasz kwalifikację w zawodzie:

  • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań.

Zaplecze dydaktyczne szkoły:

  • Nowocześnie wyposażone pracownie technologii gastronomicznej i obsługi konsumenta oraz pracownie komputerowe.

Po ukończeniu szkoły możesz pracować w:

  • wszelkiego rodzaju zakładach gastronomicznych zajmujących się prowadzeniem działalności gastronomicznej: barach szybkiej obsługi, punktach małej gastronomii, szpitalach, szkołach, przedszkolach, internatach;
  • stołówkach prowadzonych przez zakłady pracy;
  • restauracjach, kawiarniach, hotelowych zakładach gastronomicznych;
  • przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych.

Zajęcia praktyczne  w klasie I jeden dzień w tygodniu w klasie II dwa dni w tygodniu, w klasie trzeciej dwa dni w tygodniu organizuje szkoła we własnych warsztatach szkolnych, stołówce szkolnej lub w restauracjach pod kierunkiem  nauczyciela.

Absolwenci Szkoły Branżowej mogą kontynuować naukę w Branżowej Szkole II stopnia.