BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA NR 2
"Kucharz jest artystą, a gotowanie sztuką" - nigdy nie powstaną dwa identyczne obrazy ani.... potrawy. Niezwykle ważna dla zawodu kucharza jest dobra organizacja pracy, wrażliwość smakowa, wyobraźnia oraz zmysł artystyczno- estetyczny. Dzięki tym cechom każda stworzona potrawa, deser czy napój staje się dziełem sztuki zarówno dla oczu jak i dla podniebienia.
Kliknij na rysunek, aby zobaczyć ofertę dotyczącą konkretnego kierunku:
Języki obce:
- Język angielski
Przedmioty uwzględnione przy rekrutacji:
- Język polski
- Język angielski
- Matematyka
- Biologia
Ten kierunek jest dla osób które:
- zainteresowane są pracą w zakładach gastronomicznych w Polsce i za granicą;
- cenią zdrową kuchnię;
- interesują się nowoczesnymi trendami w żywieniu;
- chcą awansować i rozwijać się;
- lubią pracować w zespole.
Kształcąc się w zawodzie kucharz nauczysz się:
- przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów;
- wydawania potraw;
- stosowania receptur gastronomicznych;
- współpracy w zespole;
- komunikacji interpersonalnej;
- prowadzenia własnej działalności gospodarczej;
- wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw;
- przechowywania i utrwalania żywności.
W szkole możesz też zdobyć dodatkowe umiejętności podczas:
- zajęć dodatkowych prowadzonych w ramach projektów unijnych, np. kurs barmański, baristy, carvingu, cukierniczy, kelnerski;
- praktyk zagranicznych w zakładach gastronomicznych;
- wycieczek przedmiotowych.
Uzyskasz kwalifikację w zawodzie:
- HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań.
Zaplecze dydaktyczne szkoły:
- Nowocześnie wyposażone pracownie technologii gastronomicznej i obsługi konsumenta oraz pracownie komputerowe.
Po ukończeniu szkoły możesz pracować w:
- wszelkiego rodzaju zakładach gastronomicznych zajmujących się prowadzeniem działalności gastronomicznej: barach szybkiej obsługi, punktach małej gastronomii, szpitalach, szkołach, przedszkolach, internatach;
- stołówkach prowadzonych przez zakłady pracy;
- restauracjach, kawiarniach, hotelowych zakładach gastronomicznych;
- przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych.
Zajęcia praktyczne w klasie I jeden dzień w tygodniu w klasie II dwa dni w tygodniu, w klasie trzeciej dwa dni w tygodniu organizuje szkoła we własnych warsztatach szkolnych, stołówce szkolnej lub w restauracjach pod kierunkiem nauczyciela.
Absolwenci Szkoły Branżowej mogą kontynuować naukę w Branżowej Szkole II stopnia.