Rozpoczęcie kolejnej edycji Projektu
Mistrzostwo w Zawodzie Kluczem do Sukcesu – IV Edycja
Z przyjemnością informujemy, że od 01 maja 2020 Zespół Szkół Nr 1 im. Cypriana Kamila Norwida rozpoczyna realizację kolejnej edycji projektu z zakresu kształcenia zawodowego, tj. „Mistrzostwo w Zawodzie Kluczem do Sukcesu – IV Edycja”.
Projekt jest współfinansowany z Funduszu Europejskiego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014 – 2020 w ramach osi priorytetowej 12 Edukacja, kwalifikacje i kompetencje, działanie 12.4 Kształcenie zawodowe. Budżet projektu to 1 037 275,00 zł, w tym wnioskowane dofinansowanie Unii Europejskiej 881 683,74 zł. Przewidziany termin realizacji zadań: 01.05.2020 – 31.08.2022.
Głównym celem projektu jest podniesienie jakości i atrakcyjności kształcenia zawodowego w Zespole Szkół Nr 1 im. Cypriana Kamila Norwida w Świdniku poprzez organizację dodatkowych zajęć zawodowych i staży/praktyk dla 110 uczniów (Technikum Nr 2 – 100 os., Szkoła Branżowa – 10 os.) oraz kursów doskonalących dla 4 nauczycieli kształcenia zawodowego oraz doposażenie pracowni zawodowych.
Zadania realizowane w ramach projektu obejmują następujące szkolenia, kursyi inne rodzaje wsparcia:
1. Programowanie i obsługiwanie procesu druku 3D - 3 grupy ( 60h/gr. ),
2.Wykonywanie usług kelnerskich -1 grupa (60h/gr.),
3.Barman - 3 grupy (50h/gr.),
4. Przygotowanie potraw zgodnie z trendami rynkowymi - 3 grupy (80h/gr.),
5. Barista -1 grupa (50h/gr.),
6. Kurs prawa jazdy kat. B (wraz z egzaminem zewnętrznym w Wojewódzkim Ośrodku Ruchu Drogowego – 10 UP (60h),
7. Kurs operatorów wózków widłowych (wraz z egzaminem zewnętrznym w Urzędzie Dozoru Technicznego) - 10 UP (35h),
8. Kurs Kucharz z egzaminem zewnętrznym czeladniczym - 2 grupy (120h/gr.),
9.Barista 1 -dla 4 nauczycieli przedmiotów gastronomiczno-hotelarskich (50h/gr.),
10. Staże i praktyki zawodowe u pracodawców dla 77 uczniów (150 godzin/UP).
Ponadto zostaną doposażone w profesjonalny sprzęt i pomoce dydaktyczne następujące pracownie zawodowe:
1)Pracownia technologii gastronomicznej,
2)Pracownia obsługi turystycznej,
3) Pracownia hotelarska.
Uczestnicy projektu otrzymają bezpłatne materiały dydaktyczne, ciepłe posiłki lub przerwy kawowe, stypendia stażowe, stroje ochronne a kursy zakończą się egzaminami/ certyfikatami poświadczającymi uzyskanie kwalifikacji lub kompetencji zawodowych.
Zespół projektowy ma nadzieję, że podobnie jak przy realizacji poprzednich edycji chętnych do rozwijania wiedzy i umiejętności zawodowych nie zabraknie.