Zmiany w "Norwidzie" |
czwartek, 30 czerwca 2016 08:33 | |||
Rok szkolny 2015/2016 był bardzo pracowity, pełen niespodzianek i wyzwań. Priorytetami nowej dyrekcji szkoły – Pana Krzysztofa Gałana i Pani Aldony Zdun było pozyskanie przez szkołę patronatów dydaktycznych wyższych uczelni, pozyskanie certyfikatów jakości oraz nawiązanie współpracy ze strategicznymi pracodawcami z renomowanych zakładów pracy w naszym województwie w celu organizacji praktyk zawodowych dla uczniów na jak najwyższym poziomie. Podjęte działania miały przełożyć się na podniesienie jakości nauczania teoretycznego i praktycznego, pozyskanie dla absolwentów naszych kierunków nowych miejsc pracy oraz podniesienie wyników egzaminów zawodowych i zdopingowanie uczniów do bycia „mistrzami w zawodzie", który zdobywają. Postawione wyzwania spowodowały wzmożoną aktywność nauczycieli i uczniów, wyzwoliły pomysłowość i energię, co zaowocowało wymiernymi korzyściami dla całej społeczności ZS Nr1 im. C.K. Norwida w Świdniku.
Aby umożliwić wysoki poziom nauczania uczniów i słuchaczy szkoła zawarła umowy patronackie z uczelniami wyższymi w Lublinie: Akademią Medyczną, Uniwersytetem Przyrodniczym, WSEI, UMCS, Politechniką Lubelską, WSPA oraz z AWF w Warszawie Filia w Białej Podlaskiej. W ramach współpracy zapewniona jest m.in. opieka dydaktyczna uczelni nad poszczególnymi kierunkami kształcenia, prowadzenie zajęć przez pracowników naukowych, warsztaty odbywane na uczelni oraz obustronna promocja.
Zespół Szkół Nr 1 w Świdniku zdając sobie sprawę z niewspółmiernych korzyści płynących ze ścisłej współpracy z pracodawcami i instytucjami branżowymi, szczególną wagę przykłada do kształcenia praktycznego uczniów i słuchaczy. W tym celu szkoła podpisała umowy patronatów zawodowych z m.in.: Ogólnopolskim Klastrem Gastronomicznym, Stowarzyszeniem Aktywizacji Polesia Lubelskiego Kraina Rumianku, Fundacją Puławskie Centrum Przedsiębiorczości. Nauczyciel przedmiotów zawodowych i koordynator kształcenia praktycznego Agnieszka Dziedzic stara się organizować praktyki zawodowe dla uczniów na jak najwyższym poziomie modernizując bazę pracodawców – partnerów, z którymi zawierane są umowy o współpracy. Wielu uczniów otrzymuje propozycję pracy w przedsiębiorstwach, w których odbywa praktyki. Dla branży medycznej szkoła oferuje nie tylko praktyki miejscowe ale również zagraniczne (Niemcy). Dzięki zaangażowaniu dyrektora szkoły i nauczycieli przedmiotów zawodowych wielu uczniów podjęło dobrze płatną pracę wakacyjną w ośrodkach wczasowych nad Jeziorem Białym, Hotelu Europa czy w Zakładzie Przetwórczym w Łopatkach. Pracodawcy są w ciągłym kontakcie ze szkołą, która poleca uczniów i absolwentów do podjęcia pracy. Dbając o wszechstronny rozwój uczniów oraz dobre relacje ze środowiskiem lokalnym szkoła prowadzi wiele akcji promocyjnych takich jak: program telewizyjny Gotuj z VIP-em i Norwidem, Koncert Norwid Got Talent, Międzypokoleniowe Kolędowanie, Dzień Otwartych Drzwi, Kiermasz Wyrobów Świątecznych, Akcja Tłusty Czwartek, Wojewódzkie Targi Turystyczno – Gastronomiczne Gastro Travel, Gotuj z Mamą, konkurs Lubelskie Smaki. Aby przybliżyć społeczności szkolnej i lokalnej podejmowane działania rzecznik prasowy szkoły Renata Gierszon współpracuje z mediami takimi jak: TV Lublin, TKŚ Świdnik, TV LSW24, Dziennik Wschodni, Głos Świdnika, Przegląd Świdnicki czy Nowy Tydzień. W bieżącym roku szkolnym działo się bardzo wiele na różnych płaszczyznach. Szkolny Klub Wolontariatu śpieszył z pomocą wszystkim, którzy tego potrzebowali. Podopieczni Pani A. Mazurek i ks. G. Guta zbierali żywność, organizowali przedstawienia, brali udział w Orszaku Trzech Króli. Nauczyciele zespołu gastronomicznego – M. Motyl, A. Moscibrodzka, M. Prandota, M. Bąk oraz A. Dziedzic były niedościgłe w przygotowywaniu wraz z młodzieżą bankietów gastronomicznych i obsłudze konsumenckiej. W pracowni gastronomicznej naszej szkoły powstawały prawdziwe „cuda" kulinarne kuchni regionalnej, polskiej i światowej. Byliśmy obecni z catering'iem na różnych imprezach okolicznościowych w mieście i powiecie. Kunszt potraw i obsługi był doceniany przez zamawiających, a program telewizyjny Gotuj z Vipem i Norwidem, promujący największe talenty kulinarne naszych uczniów prowadzony przez A. Dziedzic i R. Gierszon zyskał uznanie za innowacyjność i zdobył dla szkoły prestiżowy certyfikat ogólnopolski – Szkoły Zawodowej Najwyższej Jakości. Podsumowując miniony rok nie sposób wspomnieć też o naszych sukcesach w konkursach przedmiotowych rangi ogólnopolskiej i wojewódzkiej. Ten rok niewątpliwie należał do Natalii Krysy i Pauliny Konopskiej – uczennic przygotowywanych przez R. Gierszon oraz K. Kusy przygotowanej przez A. Mazurek. Nad stroną promocyjną szkoły czuwały Panie A. Kołodziejczyk i E. Głowacka – Żuk oraz nasz niezastąpiony informatyk – Sebastian Olech. W bieżącym roku szkolnym odbyło się również w szkole wiele ciekawych wycieczek przedmiotowych, krajoznawczych oraz spotkań z interesującymi ludźmi. Uczniowie brali udział w dniach otwartych UM i UP w Lublinie, jeździli do teatru i kina. Wszystkie sukcesy naszych uczniów oraz imprezy szkolne i powiatowe, w których uczestniczyliśmy znajdują się na stronie internetowej naszej szkoły - www.zsnorwid.swidnik.pl
W obliczu ciągłych zmian w systemie edukacji i wzrostu zapotrzebowania rynku pracy na wysoko wykwalifikowanych pracowników, Zespół Szkół Nr 1 w Świdniku wychodzi naprzeciw tym potrzebom. Dyrektor szkoły Krzysztof Gałan dba o to, aby szkoła dostosowywała ofertę kształcenia do rynku pracy proponując atrakcyjne kierunki zarówno dla młodzieży jak i osób dorosłych. Od 01 września 2016 planowane jest poszerzenie oferty edukacyjnej o nowe kierunki z branży turystycznej, gastronomicznej a nawet medycznej gwarantujące pewność zatrudnienia zarówno w kraju jak i za granicą. ZS Nr 1 oferuje następujące kierunki kształcenia: Szkoły dla młodzieży (stacjonarne): Zasadnicza szkoła zawodowa - Kucharz, Piekarz, Cukiernik, Wędliniarz* Nowość! (3 lata) Technikum: technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych, technik logistyk (4 lata) Liceum ogólnokształcące z oddziałami integracyjnymi (3 lata) Szkoły dla dorosłych (zaoczne): Policealna Szkoła dla Dorosłych : Opiekun osób starszych - 2 lata, Policealna Szkoła dla Dorosłych : Opiekun medyczny * Nowość! - 1 rok Kwalifikacyjne kursy zawodowe (dla dorosłych): Branża medyczna: Opiekun medyczny* Nowość! - 1 rok Branża turystyczna: Technik hotelarstwa * Nowość! - 1,5 roku, Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej * Nowość! (kierunek dla osób z orzeczeniem o niepełnosprawności w stopniu lekkim) - 1 rok, Technik obsługi turystycznej * Nowość! - 1,5 roku, Branża gastronomiczna: Cukiernik – 1 rok , Kucharz* Nowość! - 1 rok, Kelner * Nowość! - 1,5 roku, Piekarz * Nowość!- 1 rok, Wędliniarz* Nowość! - 1 rok Aby zapisać się na kwalifikacyjny kurs zawodowy warunkiem jest ukończone 18 lat, nie jest wymagane wykształcenie średnie. Osoby, które nie będą posiadały wykształcenia średniego po zdaniu egzaminu z kwalifikacji otrzymują świadectwo ukończenia kursu i świadectwo zdanej kwalifikacji, uprawniające do wykonywania zawodu w ramach kwalifikacji. Aby otrzymać dyplom (technika) należy mieć wykształcenie średnie i zdać egzaminy z wszystkich przewidzianych dla danego zawodu kwalifikacji (szczegóły na stronie w zakładce: Kwalifikacyjne kursy zawodowe). Serdecznie zapraszamy do obejrzenia naszych wpisów i bogatych galerii. Zapraszamy również do naszej szkoły, bo u nas naprawdę dużo się dzieje. Można zdobyć atrakcyjny zawód i zapewnić sobie dobrze płatną pracę, a także korzystać z bardzo bogatej ofert imprez oferowanych przez szkołę. Życzymy wszystkim udanych wakacji i do zobaczenia w „Norwidzie".
|