Wielkanoc tuż, tuż … czas szykować świąteczne menu |
![]() |
![]() |
czwartek, 02 kwietnia 2020 12:22 | |||
Wielkanoc tuż, tuż … czas szykować świąteczne menu
Obowiązkowo powinny pojawić się na nim jajka - symbol nowego życia. Znajdziemy tam też cukrowego baranka, sól, chleb, kiełbasę, chrzan, pieprz i babkę wielkanocną. Oto nasze propozycje świątecznego menu, które są nie tylko smaczne, ale również pięknie dekorują stół. Życzymy smacznego, może znajdziecie jakieś inspiracje dla siebie. Żurek wielkanocny, na domowym zakwasie, podany z jajkiem na twardo i białą kiełbasa oraz ziemniaczkami.
Wodę 500 ml wlej do dużego i czystego słoja, dodaj 6 łyżek mąkę żytnią typ. 2000 - oraz obrane 5 ząbki czosnku, 4 liście laurowe i 10 ziele angielskie. Całość zamieszaj i przykryj gazą. Nie zakręcaj słoika, ponieważ zakwas potrzebuje dostępu powietrza, by mógł pracować. Słoik odstaw w zacienione, ale w miarę ciepłe miejsce. Przynajmniej raz dziennie zamieszaj zakwas. Używaj zawsze czystej łyżki lub czystego drewnianego patyczka. Po 3-4 dniach zakwas już ładnie pachnie. Po 7-8 dniach jest gotowy do użycia.
4 jajka gotujemy na twardo, następnie studzimy, obieramy ze skorupki i kroimy na pół. żółtka wyjmujemy do miski i rozgniatamy, a białka układamy na talerzu.4 duże pieczarki ścieramy na grubych oczkach i przesmażamy na oliwie ze startymi 2 ząbkami czosnku, aż woda odparuje z pieczarek. Gdy pieczarki ostygną, łączymy je z żółtkami. Dodajemy posiekana garść natki pietruszki, ok. 2 łyżeczki śmietany, ok. 1 łyżeczki majonezu oraz sól i pieprz. Mieszamy. Farsz nakładamy w połówki jajek (w miejsce po żółtku), tak, aby dokładnie napełnić zagłębienie.
1 duża noga z indyka myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym do sucha, następnie wkładamy do rękawa do pieczenia.2 łyżki masła i 100ml białego wytrawnego wina lub wermutu podgrzewamy i wlewamy na indyka, dodajemy 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, sól, pieprz Zamykamy rękaw klamerką, po czym delikatnie poruszamy, aby marynata pokryła indyka. Kładziemy na brytfankę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Pieczemy ok. 1 godziny. 3 średnie ziemniaki i 2–3 marchewki obieramy i kroimy w grube talarki. 1 kwaśne jabłko i 2 dojrzałe, ale twarde gruszki i 2 cebule białe lub czerwone obieramy i kroimy w ćwiartki. Warzywa i owoce wkładamy do miski. Po godzinie pieczenia rozcinamy rękaw i wyjmujemy indyka na brytfankę, a sosem oblewamy warzywa. Mieszamy je i obkładamy indyka. Dodajemy 4 goździki i 1 laska cynamonu. Wstawiamy dalej do pieczenia w 160°C.Pieczemy, aż indyk ładnie się zrumieni, a warzywa będą miękkie. ok. 2 godziny.
200g łososia wędzonego w cienkich plastrach rozkładamy na pergaminie, tak aby brzegi zachodziły na siebie. Układamy go w prostokąt. Na wierzchu wykładamy pastę z 200g serka mascarpone i 4 łyżki musztardy francuskiej i rozsmarowujemy, doprawiamy: sól i pieprz. Zwijamy łososia w roladę, pomagając sobie pergaminem, dość ścisło.Wkładamy roladę do lodówki i schładzamy min. 2–3 godziny. Roladę podajemy pokrojoną w plastry, na sałacie lodowej lub rukoli z bagietką.
Bakalie moczymy w wodzie lub rumie. Jeśli mamy morele suszone i śliwki, należy je pokroić.1 Laskę wanilii przecinamy na pół, ziarna wanilii dodajemy do 2 litry tłustego mleka, które należy zagotować. Do gotującego mleka wlewamy1/2 l kwaśnej śmietany wymieszanej z 6 jajkami i sokiem z ½ cytryny. Całość gotujemy, aż odzieli się ser od serwatki. Durszlak wykładamy gazą lub ściereczką i odcedzamy ser (serwatkę możemy na chwilę zachować). Mocno wyciskamy ser i odstawiamy do ostygnięcia. 250 g miękkiego masła ubijamy z ¾ szkl. cukrem pudrem na puszystą masę, mikserem. Dodajemy porcjami ostudzony ser i ucieramy na jednolity krem. Dodajemy odsączone bakalie, mieszamy i przekładamy ponownie do durszlaka lub specjalnej formy z dziurkami wyłożonej gazą lub ściereczką, zmoczoną w serwatce. Ugniatamy krem i zawijamy. Wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia przykładamy talerz i odwracamy paschę. Ściągamy gazę lub ściereczkę. Dekorujemy bakaliami.
|