Anita i Magda wyróżnione za „Lubelskie Smaki” |
czwartek, 09 czerwca 2016 06:42 | |||
„Lubelskie Smaki" to konkurs Kulinarny nominowany do półfinału Kulinarnego Pucharu Polski, najbardziej prestiżowego konkursu w Polsce!
W dniu 4 czerwca 2016 r. w Lublinie odbyła się XIII edycja tego konkursu. Hasło przewodnie tegorocznej edycji to: „Kuchnia Polska". Do rywalizacji przystąpiło 8 reprezentacji szkół gastronomicznych. Nie zabrakło też uczniów z Norwida. Naszą szkołę z powodzeniem reprezentowały uczennice klasy II Technikum żywienia i usług gastronomicznych: Anita Strug jako szef ekipy oraz kucharz pomocniczy Magdalena Bodzak. Uczennice zaproponowaną recepturą wywalczyły wyróżnienie. Jest to szczególne osiągnięcie i prestiżowa nagroda. Dziewczyny przygotowały danie główne pod nazwą: „Słodkie policzki w porach w towarzystwie rumianych ziemniaków z buraczkami oraz przekąskę:" oraz „Kaszanka panierowana pod pierzynką z mozzarelli z czerwonym sosem." Towarzystwo reprezentacji szkół z całego województwa lubelskiego to nie lada konkurencja. Rywalizacja miała charakter publicznej prezentacji, a dzięki lokalizacji na Placu Teatralnym, każdy zainteresowany mógł ją śledzić. Szczególnej uwadze Pań Małgorzaty Motyl i Moniki Bąk poddany był każdy ruch naszych uczniów. To właśnie one przygotowały uczennice do konkursu i wspólnie z nimi obmyślały receptury dań konkursowych.. Patronat medialny nad wydarzeniem objęli: lubelskie.pl, jemlublin.pl, papaja.pl, gastrona.pl, poradnikrestauratora.com.pl, drogi-gastronomii.pl Uczennicom i Paniom przygotowującym do konkursu serdecznie gratulujemy i czekamy na kolejny sukces w następnej edycji.
|