Relacja z Grecji
Dzień 21. Paralia -piękne widoki i zakupy… PDF Drukuj
wtorek, 08 października 2019 07:07
5.10.2019
Paralia, to do niedawna wioska rybacka, dziś kurort z wieloma możliwościami zakwaterowania i spędzania wolnego czasu. Atutem tej typowo wypoczynkowej miejscowości jest długa, złocista plaża i błękit Morza Egejskiego. Urokliwy port rybacki, pełen kolorowych łódek i jachtów, mola usypane z kamieni - zapewniają niezapomniane widoki. W sezonie miejsce tłoczne i gwarne. My w spokoju mogliśmy podziwiać te atrakcje, zrobić zakupy w setkach sklepików, w których można znaleźć dosłownie wszystko.
 
Dzień 20. Ser feta i oliwa z oliwek... PDF Drukuj
poniedziałek, 07 października 2019 10:23
4.10.2019
Uczestnicy stażu poznali dzisiaj sekrety produkcji sera feta i oliwy z oliwek... Jak przebiega proces produkcyjny, maszyny i urządzenia do produkcji najbardziej charakterystycznych greckich produktów zdradził dzisiaj Pan Adonis na przykładzie lokalnych firm produkujących te przysmaki.
Kuchnia grecka charakteryzuje się szerokim zastosowaniem oliwy z oliwek, a najbardziej rozpoznawalnym serem jest w Grecji właśnie ser feta . Musi być on wykonany z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego i koziego . Od zawsze spożywany jako przekąska między posiłkami, polany oliwą z dodatkiem aromatycznego oregano. A właśnie oliwa....
Oliwa z oliwek pachnąca o żółtozielonym zabarwieniu, otrzymywana jest w wyniku procesu tłoczenia miąższu owoców oliwki, której tu wszędzie pełno. Na jednym drzewie dojrzewa ok. 60 kg oliwek. Ma charakterystyczny zapach oraz specyficzny smak, dodawana do potraw kuchni śródziemnomorskiej jest ich nieodłącznym produktem. Podczas wyjazdu można było spróbować oryginalnych lokalnych produktów.
 
Dzień 19. Co dziś na obiad… PDF Drukuj
piątek, 04 października 2019 09:17
3.10.2019
Codziennie pyszne posiłki, napoje, desery, owoce i to wszystko w eleganckiej restauracji – wszyscy możemy z tego korzystać co przygotuje gastronomia. Uczniowie pod czujnym okiem szefa kuchni,
menagera hotelu i kierownika restauracji Pana Sakisa, wg przyjętych w hotelu San Pantaleimon standardów przygotowują potrawy ale i nakrycia stołów, dekoracje, zastawę i sztućce. Grecja rządzi się swoimi prawami, a my poznajemy te procedury obsługi gości.
Więcej…
 
Dzień 18. Powitalna Zorba PDF Drukuj
piątek, 04 października 2019 09:08
Baner-Grecja-dzień-18- -log
2.10.2019
Wizyta studyjna z Polski uświetniła nam dzisiejszy poranek. Starosta Powiatu Świdnickiego Łukasz Reszka, Etatowy Członek Zarządu Radosław Brzózka, kierownik szkolenia praktycznego Agnieszka Dziedzic oraz doradca zawodowy Anna Kołodziejczyk w ramach kontroli naszego pobytu na stażu w Grecji, sprawdzili, czy przebiega on prawidłowo. Staropolskim zwyczajem wita się gości chlebem i solą, ale my jako, że jesteśmy w Grecji to powitaliśmy szanownych Państwa serdecznym greckim Kalimera i ... zorbą. Klaudia, Oliwia, Karlos, Dawid i Bartek zaprezentowali, jak powinien ten taniec wyglądać. Delegacja miała uważnie śledzić kroki, ponieważ Starostowie zostali zaproszeni do tańca. Była to przepustka do naszego królestwa. Nagrodą była najlepsza kawa jaka serwuje Hotel San Panteleimon. Wizytacja przebiegła pomyślnie, gościom bardzo podobało się miejsce naszych praktyk. W imieniu uczniów i opiekunów dziękujemy za odwiedziny.
 
Dzień 17. Podatki, praca, plaża – dzisiaj 3 X P … PDF Drukuj
piątek, 04 października 2019 08:48
01.10.2019
Kolejny dzień naszego stażu upływa nam pod znakiem pracy w hotelu, nowych informacji o nt. greckich firm i odpoczynku w pięknym ciepłym greckim słońcu. Housekeeping miał dzisiaj bardzo dużo pracy, wymiana gości w hotelu to więcej obowiązków dla służby pięter w przygotowaniu pokoi dla nowych gości. Nasi dzielni hotelarze robią to wszystko z uśmiechem na ustach. Logistycy poznawali kolejne sposoby na transport towarów dostosowany do ładowności pojazdów. W eleganckim hotelu Golden Beath w Leptokarii doskonalili swoje praktyczne umiejętności.
Natomiast żywienie jak co dzień ma pełne ręce roboty, ponieważ hotel pęka w szwach. Około 300 gości codziennie je śniadania, obiady i kolację. Te posiłki trzeba przygotować, nakryć stoły a w końcu posprzątać po tym całym ambarasie. Gastro robi to rewelacyjnie. Mamy jednak czas na plażing, który wszyscy kochamy. W każdej wolnej chwili pluskamy się w morzu i korzystamy z greckiego słońca.
Więcej…
 
Dzień 16. Czym gasić pragnienie… PDF Drukuj
piątek, 04 października 2019 08:44
30.09.2019
Logistycy odwiedzili dzisiaj największą hurtownię napoi w regionie. Niestety Klauzula poufności, czyli ochrona tajemnicy przedsiębiorstwa przed niepowołanym ich ujawnieniem stronie trzeciej nie pozwala nam o tym mówić. W fotorelacji przedstawiamy tylko te miejsca, na które otrzymaliśmy zgodę.
 
 
« pierwszapoprzednia123456789następnaostatnia »

Strona 6 z 9

 EFRR plakat 12.4-1

 Plakat projektu 12

 plakat.jpg

  plakat EFS przed 2018

  plakat EFS poziom po 2018

 EFS plakat pion po2018

12.4 IV

Sport w Norwidzie

Kort tenisowy

 

 bip_logo_pomn1_grad